Translate

суботу, 13 січня 2018 р.

КОЗАЦЬКИЙ ПОХІДНИЙ МУЗЕЙ ВІДЗНАЧИВ 370 РОКІВ ВІД ПОЧАТКУ ВИЗВОЛЬНОЇ БОРОТЬБИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ.

    Сьогодні 13 січня 2018 роки виповнилось рівно 370 років від того дня . як під проводом Хмельницького була отримана перша перемога і він був обраний Гетьманом. 
    Бортьба досі триває і коли завершиться самому Богу відомо. Проте дух пробуджений тоді Богданом вгамувати ворогам все не вдається і навіть зараз він пробудився з новою силою . вставши на захист від агресії Московії. 
    Внутрішня окупація не менш небезпечна і найбільш шкідлива і лише впевненість . що таки поборемо і одних і других дає нам надію і сили боротись. 
   Колись Шевченко сказав:"Борітеся і поборете!" Це і надихає. 
  Слава Україні! Героям слава! Слава козакам запорожцям" 

(фото мої та друзів)





Голова ГО "Самозахист підприємців" Віктор Боровинський відкрив урочистий захід до ціїю дати.
Честь відкриття подарунку від українців Гетьману надали сотнику Старосамарської сотні Війська Запорозького низового Олександру Шаблі(Ковалю)


 На фото представлена експозиція Козацького похідного музею.



 
Захід відкрився витупом джури Ігоря Бойка та Козака Колоброда


Олеся Чайка автор-виконавиць, а нині ще і волонтерка. яка співає для бійців, власні пісні   виконала дві на славу українського воїнства..

 




Козак Шабля згадавши соратників Богдана таких як полковників Богун. Кривоніс та інших. заспівав на їх честь відому пісню Василя Живосила Лютого "Меч Арея".



Козак Шапа проспівав граючи на бандурі власного виготовлення старі козацькі пісні.

А козак Колоброд продовжив демонстрацію бойової авторсько системи ГоПаК для глядачв та шанувальників козацтва.


Спис(піка) був одним з найбільш вживаних козаками знарядь в битві. Кіннотники були зі списами і піші списами зустрічали ворожу кінноту. А як битись списом вже їз пішим ворогом і демонстрував козак Колоброд.


Володіння двома шаблями в козака було не рідким явищем і саме для двох шабель випрацювані багато різних прийомів, що не давали ворогу підійти до такого козака і саме такі козаки дробили ряди озброєного ворога і нижили все навколо себе. Кожен рух шаблею в цій демонстрації це одночасно і напад і захист від нападу ворога








На фото прийоми бою з застосуванням ланцюга. Звідки в козака міг появитись ланцюг?. Ланцюги в них були завжди . саме ланцюгами були скріплені вози, якими будували тимчасові фортеці з возів . коли ворога зустрічали в полі. Саме ланцюгами ті вози і були скріплені. Пригадалось також одна історія з життя бранців в полоні. Там козак прикований ланцюгами до галери завжди мріяв про волю. Розповідають історію про кошового отамана Запорозької Січі Івана Сулиму. Він потрапив в полон і провів на галері 15 довгих років та одного дня таки захопив ту галеру. а разом з ними і 300 яничар. яких доправив до Ватикану. за що був нагороджений папою Римським орденом. Та не дивлячись ні на які нагороди поляки все одно стратили Івана Сулиму на вимогу турків. через деякий час. але до того запорожці під його проводом змогли ще немало шкоди наробити своїм ворогам і полякам і туркам. Перше з яких було знищення тільки но побудованої Гійомом де Бопланом для поляків фортеці Кодак на Дніпрі в 1635 році. Легенда про взяття Кодака Іваном Сулимою теж має своїх цінувальників. Але то інша історія.














Джура Сашко Бойко біля Богдана Хмельницького демонструє володіння шаблею. Шабля справжня кадетська 1841 року.




















Глядачі. що подивились це дійство були задоволені.






Немає коментарів:

Дописати коментар